Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς... Κύριε ημών Ιησού Χριστέ Υιέ Του Θεού ελέησον ημάς...

Archive for 04/25/12

ποιά είναι τα 7 μυστήρια της εκκλησίας μας;


Το Χρίσμα


Τί εἶναι τό χρίσμα;

Εἶναι τόἱερό μυστήριο κατά τόὁποῖο, χριομένων σταυροειδῶς μέἅγιο μύρο τῶν μελῶν τοῦ βαπτισθέντος, κατέρχεται ἡ θεία χάρη ἡὁποία σφραγίζει τήν ἀρξάμενη νέα πνευματική ζωή, διαπτύσσοντας τά χαρίσματα τοῦ βαπτίσματος σέ βίο προσωπικό, θεοφιλῆ καίἐνάρετο. Τό χρίσμα, ἄν καί τελεῖται συνειμμένως μέ τό βάπτισμα, δέν εἶναι μέρος τοῦ βαπτίσματος, ἀλλά μυστήριο αὐτοτελές καίἴδιο. Εἶναι δέ μυστήριο μήἐπαναλαμβανόμενο.



Διαβάστε περισσότερα »

είναι η αυτοϊκανοποίηση αμαρτία;

Σήμερα θα σας παραθέσω ένα θέμα που για πολλούς θεωρείται ταμπού, αλλά χρήζει σημασίας γιατί σε πολλούς που πάνε να εξομολογηθούν , ούτε πέρασε καν απ΄το νου τους να το αναφέρουν στον πνευματικό. Είτε από αμάθεια, είτε από ντροπή, είτε επειδή αγνοούν ή ξεχνάνε να το αναφέρουν. Συνεπώς, ενα άλλο αμάρτημα που θα έπρεπε να αναφέρουμε είναι και αυτό του αυνανισμού ή αλλιώς, αυτοϊκανοποίησης. Κάπου διάβασα σε ένα χριστιανικό βιβλιαράκι που συμβούλευε τον κατάλληλο τρόπο για να εξομολογηθείς, έλεγε οτι δεν πρέπει να παραβλέψεις να αναφέρεις κανένα αμάρτημα (εκτός κι αν το



Διαβάστε περισσότερα »

ΓΕΡΟΝΤΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΑΡΧΟΝΤΙΑ; (ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ)

- Γέροντα, πως θα αποκτήσω αρχοντιά;
- Να κινήσαι ταπεινά με καθαρό φιλότιμο και πάντα να θυσιάζεσαι. Να καλλιεργήσεις την πνευματική ευαισθησία. Να δέχεσαι ήρεμα την ενόχληση του άλλου και να χαίρεσαι που ενοχλείσαι και δεν ενοχλείς. Γιατί είναι που δεν τους απασχολεί αν ενοχλούν∙ τους απασχολεί μόνο να μην τους ενοχλούν. Άλλοι δεν θέλουν ούτε αυτοί να ενοχλούν, αλλά ούτε και να τους ενοχλούν. Άλλοι πάλι λένε: «Είμαι ευαίσθητος, δεν μπορώ ούτε μια κουβέντα να σηκώσω», αυτοί όμως στους άλλους λένε κουβέντες. Τι ευαισθησία είναι αυτή; Η λαμπικαρισμένη ευαισθησία έχει αρχοντιά.

- Αν κάποιος, Γέροντα, έχει ελαττώματα, αλλά αγωνίζεται να αποκτήσει την αρχοντιά, θα βοηθηθεί;
- Η αρχοντιά θα διώξει τα ελαττώματα.



Διαβάστε περισσότερα »

Γέρων Καλλίστρατος μιλάει για όλα

Ταινία:Το νησί